Partiële prothese

Het komt steeds vaker voor dat inwoners van Nederland niet al hun tanden, maar één of enkele gebitselementen verliezen. Het ontstane gat kan dan op verschillende manieren opgevuld worden. De tandprotheticus kan in dat geval een partiële prothese bij u aanmeten. Hij behandelt u daarbij van A tot Z én hij vervaardigt zelf uw prothetische voorziening die tussen uw bestaande tanden en / of kiezen past en uw kauwvermogen herstelt.

De tandprotheticus is een (CAD/CAM) specialist in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprothesen. Hieronder valt ook de partiële prothese (een plaatje). Ten opzichte van de volledige prothese is er in behandelwijze en verantwoording een groot verschil. Een partiële prothese kan alleen door de tandprotheticus aangemeten én vervaardigd worden als uw tandarts uw tanden en kiezen gecontroleerd heeft en uit deze controle blijkt dat belasting van deze tanden en kiezen geen problemen zal opleveren. Voor het vervaardigen van de partiële prothese werkt de tandprotheticus dus nauw samen met uw tandarts. Uw tandarts zorgt voor uw eigen tanden en kiezen en uw tandprotheticus voor uw partiële prothese. Uw tandprotheticus is namelijk een specialist die zich diepgaand in zijn vakgebied gespecialiseerd heeft in 3D geprinte frameprothese, aangemeten met intra orale mondscanners. Onderaan deze pagina treft u hiervan een voorbeeld aan.

Welke soorten gedeeltelijke prothesen bestaan er?directafspraakhb

 1. De kunststof plaatprothese met of zonder klammers (haakjes),
 2. De frameprothese.

De kunststof plaatprothese

Indicatie:

 • Als de resterende eigen tanden en kiezen niet meer voor duurzame restauratie in aanmerking komen
 • Als noodvoorziening
 • Voorloper van de volledige prothese
 • Wanneer er financiële bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese.

De kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar u enkele tanden mist vormt het kunststof deel een afsteunend zadel op de kaak waarin de tanden en kiezen geplaatst worden. Er wordt altijd naar gestreefd dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als uw eigen tanden. Wanneer het houvast van de kunststof plaatprothese tegenvalt dan kan deze uitgevoerd worden met twee of meer gebogen ankers (haakjes) rond bestaande tanden zodat deze de plaatprothese meer retentie geven.

De frameprothese

Indicatie:

 • Als er enkele voortanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken
 • Als lange termijn oplossing
 • Als de resterende tanden sterk voldoende zijn om deze constructie te dragen
 • Wanneer het vervaardigen van een brug niet mogelijk is

De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van titanium gegoten en is samengesteld uit een basis, een hoofdverbindingsbeugel, kleine verbindingsbeugels en ankers rond uw eigen tanden.

Behandelplan

Nadat u voor het intake gesprek bent geweest, plannen wij u in voor behandeling. Het globale afspraken schema ziet er als volgt uit:

 • Eerste afdrukken / Digitale mondscan
 • Evt. individuele afdrukken
 • Evt. beet bepaling
 • Evt. passen wasprothese / 3D geprint model
 • Prothese plaatsen
 • Na controle(s)

Tussen elke afspraak werken wij hard door aan het vervaardigen van uw nieuwe partiële prothese. Echter nemen wij wel graag de tijd voor uw behandeling en het vervaardigen van het stukje maatwerk dat wij aan u leveren. Want uw kunstgebit, is ons Kunstwerk! En dat vergt nu eenmaal tijd en aandacht. Op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat u uiteindelijk met een tevreden gevoel de deur uitgaat.

Voorbeeld digitale frameprothese

Voorbeeld van herstel van kauwvermogen met de nieuwste digitale technieken in onze praktijk: de digitale mondscan gemaakt met onze intra orale mondscanner (dus geen afdrukken of gipshappen), het digitale 3D ontwerp gemaakt met geavanceerde CAD/CAM software, de 3D geprinte metalen basis voor het framewerk op een 3D geprint kunststof model en op de laatste foto de geplaatste uitneembare frameprothese, die de leegte van ontbrekende kiezen opvult, waarmee de kauwfunctie weer hersteld is.