Van eigen tanden en kiezen naar een eerste gebitsprothese

Om allerlei redenen kunnen eigen tanden en kiezen verloren gaan. In onze praktijk zien we dagelijks mensen die al jaren niet meer bij de tandarts zijn geweest of door een operatie hun eigen gebit moeten laten trekken. Van jong tot oud. De redenen zijn uiteenlopend, waaronder teveel energiedrinks, gebruik van medicatie, een aanstaande hartoperatie, drugsgebruik, psychische klachten, ontstekingen, algehele achteruitgang en ga zo maar door. Weet dat er echter altijd een betere en gezondere oplossing is!

Helaas beseffen maar weinig mensen hoe ernstig de gevolgen zijn van een ongezonde situatie in de mond. U praat, eet, lacht en zoent namelijk niet alleen met uw mond. Uw mond vertelt ook hoe het met uw algehele gezondheid is gesteld. Soms verdwijnt mondzorg in bepaalde fases van iemands leven makkelijk naar de achtergrond, waardoor ongemerkt serieuze klachten ontstaan. Naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid ook leiden tot longontsteking. Tevens is er een relatie met hart- en vaatziekten, reuma, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en er wordt momenteel onderzoek gedaan wat het effect van een ongezonde mond heeft op ziekten van de hersenen.

Wacht daarom niet te lang, want ‘Gezond begint in de mond!’. U kunt zonder doorverwijzing bij ons terecht voor een kosteloos en vrijblijvend intake gesprek, waarbij we de situatie in de mond bekijken en u een eerlijk advies meegeven. U mag er na die tijd rustig over nadenken of wij verwijzen u door de parodontoloog, kaakchirurg of tandarts voor het verwijderen van uw eigen tanden en kiezen.

Schaamte

Voor veel mensen is de eerste stap de moeilijkste stap. En dat is begrijpelijk. Want je gebit is immers je visitekaartje. Als u een afspraak bij ons maakt, kunt u dat gevoel van schaamte even loslaten. Wij zien dagelijks mensen die met lood in de schoenen binnenkomen, omdat ze jaren niet meer bij de tandarts zijn geweest en hun gebit langzamerhand sterk achteruit is gegaan. Maar wees gerust, het is ons dagelijkse werk en u bent écht niet de enige.

Samenwerking parodontoloog onder één dak

Er is een grote groep mensen die al jaren niet meer bij de tandarts in de stoel heeft gezeten. Het is dan goed om te weten dat wij op locatie Veendam samenwerken onder één dak met de parodontologen van de Parodontologie Praktijk Groningen. Een parodontoloog is een tandarts die na zijn of haar studie Tandheelkunde heeft doorgestudeerd tot parodontoloog en daarmee gespecialiseerd is in de achteruitgang van eigen tanden, kiezen, tandvlees en kaakbot. De parodontoloog ziet patiënten merendeels op doorverwijzing van tandartsen, mondhygiënisten en de tandprothetici.

Omdat het gebruikelijk is dat tandvleesaandoeningen optreden, vooral naarmate we ouder worden, komen veel mensen tegenwoordig in de stoel van de parodontoloog terecht. Een groot deel van de patiënten die de parodontoloog ziet, zijn doorgestuurd door hun eigen tandarts of mondhygiënist uit de algemene tandartspraktijk om met chirurgische ingrepen en intensieve reiniging, begeleid door de parodontoloog, ontstekingen te genezen en eigen tanden en kiezen te behouden. Het gaat hierbij vaak om ernstige ontstekingen van het tandvlees die niet behandeld kunnen worden in de algemene tandartspraktijk. Maar de parodontoloog is ook de aangewezen behandelaar om te beoordelen of eigen tanden en kiezen misschien beter verwijderd kunnen worden. Deze mensen worden net als u vaak door de tandprotheticus doorverwezen naar de parodontoloog. Samen met de tandprotheticus kan er dan weer toegewerkt worden naar een gezonde mond, aan te vullen met een gebitsprothese die uw eigen tanden en kiezen vervangt.

Implantoloog?

De parodontoloog is daarnaast ook bedreven in het plaatsen van tandheelkundige implantaten. Veel parodontologen zijn daarom ook gespecialiseerd tot implantoloog. Maar voordat implantaten geplaatst kunnen worden (bijvoorbeeld voor een klikgebit), dient eerst de mondgezondheid volledig op orde te zijn, door ongezonde tanden en kiezen te verwijderen. In Veendam zijn we dus onder één dak gevestigd met de parodontologen en implantologen van de Parodontologie Praktijk Groningen, voor u wel net zo gemakkelijk en geruststellend. U kunt dus bij ons terecht voor uw eerste kunstgebit, maar ook aansluitend een klikgebit op implantaten.

Behandelplan

In theorie is het de meest ideale situatie om na het verwijderen van uw eigen tanden en kiezen, 3 maanden zonder prothese rond te lopen. Uw kaak kan mooi natuurlijk genezen, waardoor de kaak egaler wordt en de kans op drukplekken na die tijd minder groot is. Een enkeling heeft dit er voor over en heeft hier geen enkele moeite mee. Maar de meeste mensen kunnen of willen dit absoluut niet, bijvoorbeeld in verband met werk. In beide gevallen kunnen wij u helpen. Er zijn dus verschillende mogelijkheden: een tijdje zonder prothese functioneren of direct uw nieuwe prothese erin. Verschillende mogelijkheden zijn er ook voor het verwijderen van uw eigen elementen. Dit kan bij de parodontoloog, kaakchirurg of tandarts onder plaatselijke verdoving. Maar bent u erg angstig? Dan kan het ook onder volledige narcose bij de kaakchirurg in het ziekenhuis in Scheemda, Stadskanaal of Groningen. Houd er wel rekening mee dat er dan vaak langere wachttijden gelden in de ziekenhuis, die soms wel op kunnen lopen tot een jaar. Kortom, veel mogelijkheden die we graag eerst met u bespreken om samen tot een behandelplan te komen die bij u past. Als u wenst kunt u ook altijd na het eerste gesprek een begroting van ons meekrijgen, zodat u bij de zorgverzekeraar kunt informeren wat zij voor u vergoeden.

Het verwijderen van eigen tanden en kiezen

Bij de één moeten er een paar ondertanden uit en bij de andere nog het hele gebit. U kunt zich voorstellen dat de genezing bij de één sneller verloopt als bij de ander. Maar iedereen heeft te maken met genezing en dat gaat gepaard met moeizaam eten en drukplekjes als de prothese direct geplaatst wordt. Als de wondjes in de mond nog niet volledig genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel nemen. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. U zult merken dat uw kauwvermogen beperkt is in de eerste periode.

Het maken van een gebitsprothese

Als u ervoor kiest om een tijdje zonder prothese te functioneren zullen wij de genezing van uw kaken in de gaten houden middels regelmatige controles na het verwijderen van uw eigen tanden en kiezen. Zodra uw kaken voldoende genezen zijn, kunnen we starten met het aanmeten van uw nieuwe prothese.

Kiest u ervoor om direct een noodprothese te plaatsen? Dan komt u voorafgaand aan uw afspraak bij de parodontoloog, kaakchirurg of tandarts een aantal keren bij ons in de praktijk langs voor onder meer het nemen van afdrukken, zodat wij een prothese bij u kunnen aanmeten die direct na het verwijderen van uw eigen tanden en kiezen geplaatst kan worden. Een dergelijke prothese wordt een immediaat – of noodprothese genoemd.

Beperkingen eerste gebitsprothese

Zit het gebit niet optimaal op de eerste dag? Schrik dan niet meteen. Er is immers heel wat in uw mond gebeurd. De verdoving kan er nog inzitten en daarna kan het allemaal gevoelig zijn. De eerste dag mag u de prothese er dan ook absoluut niet uithalen. Het werkt als een drukverband op de wondjes in de mond. Haalt u de prothese er direct de eerste dag wel uit? Dan kunnen de wondjes weer opengaan. En omdat uw tandvlees begint te zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in uw mond passen als u het terug probeert te plaatsen.

De eerste uren na het verwijderen van de tanden en kiezen kan uw speeksel rood van kleur zijn. Dat komt omdat de wondjes nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Daarna neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dit bekent niet direct dat de wondjes genezen zijn. De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wondjes. Door te spoelen laten de stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Er is een kleine kans dat het bloeden niet vanzelf overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Neem dan contact op met uw tandarts of kaakchirurg. Ook als u pijn houdt. Neem in elk geval niet zomaar een pijnstiller, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden omdat het bloedverdunnend werkt. De tandarts of kaakchirurg bespreekt met u wat u de eerste 24 uur wel of niet mag doen.

Wennen aan de gebitsprothese

immediaat_2Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken doet u of de tandprotheticus dit. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje keukenzout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken.

Als de wondjes beginnen te genezen, nemen de pijn en zwelling af. U kunt dan langzaam aan gaan wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Dat vraagt tijd. Dit is afhankelijk van een heleboel factoren: grote of kleine ingreep, uw verwachtingen, uw pijngrens etc. etc. Bij de een gaat de genezing dan ook sneller dan bij de ander. In de maanden na het verwijderen blijft u bij ons onder controle om de genezing te controleren en tijdig aanpassingen te doen.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken, dit is vaak een onopgemerkt proces. Tussentijds kunnen wij er een zachte laag in aanbrengen om hem tijdelijk weer passend te maken of we kunnen hem middels een rebasing weer passend maken op uw kaak. Wij houden dit tijdens de controles voor u in de gaten en circa binnen het jaar kunnen we beginnen met een nieuwe prothese. De eerste prothese wordt namelijk als noodprothese gezien. Nadat uw kaak volledig genezen is, variërend van een half jaar tot een jaar, mag u onder vergoeding van de zorgverzekeraar een nieuwe prothese aan laten meten. Normaal gesproken is de vergoedingstermijn 5 tot 8 jaar. Daarop is echter 1 uitzondering. De eerste prothese mag eerder vervangen worden.

Kortom, u kunt dus bij ons terecht als u sinds jaren niet meer bij de tandarts komt en er gegronde redenen zijn om uw eigen elementen eruit te laten halen. Onze praktijk maakt van tevoren uw nieuwe prothese, waarna wij u doorsturen naar de parodontoloog, kaakchirurg of tandarts voor het verwijderen van uw eigen tanden en kiezen. Bent u al bij de kaakchirurg geweest en u moe een eerste noodprothese laten maken? Dat kan, maakt u dan een afspraak bij onze praktijk. Of wilt u graag meer informatie wat wij specifiek voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een kosteloos en vrijblijvend eerste gesprek en wij vertellen u er graag meer over.

directafspraakhb